Pohjois-Karjalan paras hunaja-kilpailu ja mehiläistarhaajien tapaaminen 11.10.

Pohjois-Karjalan parasta hunajaa etsitään – sato vaisu mutta laadukas

On jälleen aika etsiä maakunnan parasta hunajaa. Pohjois-Karjalan paras hunaja -kilpailu järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Aiemmin voitto on mennyt Albertin perheen hunajaosaajille Raino ja Raija Albertille. Kilpailun voittajahunaja lähtee marraskuussa kilpailemaan Suomen Mehiläishoitajain liiton paikallisyhdistysten paras hunaja -tittelistä valtakunnallisille hunajapäiville Järvenpäähän, jossa juhlitaan myös liiton satavuotisjuhlia.

Pohjoiskarjalaisten mehiläishoitajien silmin hunajasadon määrä jäi tänä kesänä vaisuksi. ”Kesää odotettiin pitkään ja hartaasti. Alkukeväästä pesät saattoivat olla nälkäisiä, kun satoa ei tullut kylmyyden takia. Tänä vuonna kukinta jatkui pitkälle ja elokuussa oli lämmintä, kun tavallisesti kukinta on ohi ja hunaja kerätään jo pois elokuussa,” kertoo joensuulainen mehiläishoitaja Anu Häikiö. ”Lieksassa satoa tuli lähinnä vadelmasta. Perinteisesti hyvän hunajasadon antavaan horsman kukintaan tarvittavaa yhtäjaksoista lämpöä ei riittänyt tänä kesänä. Sato oli yksi heikoimmista kolmeenkymmeneen vuoteen”, kerrotaan Lieksasta.

Suomen mehiläishoitajien liiton vaakapesätietojen mukaan havaitaan, että Pohjois-Karjalassa on jälleen kerran ollut pienempi hunajasato kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Erot ovat isoja eri mehiläishoitajien tarhoilla, koska tämän kesän sateet olivat hyvin kuuroluonteisia. Maakunnan hunajasato jäänee kuitenkin keskiarvon alapuolelle. ”Tuupovaarassa satoa tuli paremmin kuin edellisenä kesänä, mutta ei niin hyvin kuin normaalina hunajakesänä. Hunajan laatu on sen sijaan sateisesta kesästä huolimatta hyvä”, iloitsee Anneli Salonen, mehiläishoitaja ja mehiläishoitajien kouluttaja Tuupovaaran Hoilolasta.

Pohjois-Karjalan paras hunaja -kilpailu järjestetään keskiviikkona 11.10.2017 klo 17.30 Joensuun Tiedepuistolla. Järjestäjät: Pohjois-Karjalan mehiläishoitajat ry ja Mahdollisuuksia jatkojalostukseen -hanke.  Tervetuloa kuulemaan hankkeen ja maakunnan hunajantuottajien kuulumisia.

Lisätietoja: Marja-Leena Hirvonen projektipäällikkö, Mahdollisuuksia jatkojalostukseen –hanke marja-leena.hirvonen@pkky.fi, p. 050 306 6257